KB18 DEVELOPMENT SDN. BHD. Pemaju Hartanah, Pemaju perumahan, Kontraktor Am Kelantan Tel : 09-7473818

KB 18 Development

Search More

Our Blog

Proses pembelian rumah second hand

Posted on July 21, 2013 by zamhari in Tips
Tetiba hari ni Sally rajin plak nak ber’blog’… ramai yang bertanya pasal pembelian rumah secondhand.. apa proses yang dah we ols lalui… So, Sally rasa baik ler Sally share kat sini untuk sama-sama kita buat rujukan.. dan tak perlulah Sally bgtau sorang2… kan… letih mak nak explain… Bagi saper2 yang ada niat nak beli rumah secondhand… bleh ler jadikan panduan tentang apa yang dah Sally lalui.. Sally tak pasti plak bagi yang nak beli rumah baru macam mana proses nya.. Ni mmg khas untuk beli rumah second hand… coz.. rumah skrg ni.. hubby dah beli masa we ols bertunang lagi.. so, Sally tak plak masuk campur masa tu…
So, aper step-step yang terlibat? ejoesolutions
  1. Tetapkan jenis rumah yg u ols perlukan.
    We ols mmg target landed property.. tak kisah ler.. corner or intermediate… janji 2 tingkat. Dah letih dah duduk apartment ni… tak menyeronokkan.. Kalau setakat berdua.. dan bertiga ok lagi… tapi bila nak masuk berempat ni.. rasa mcm tak leh bernafas lak…
  2. Tetapkan bajet untuk membeli rumah.
    Bajet we ols dlm RM400K below.. setelah mengira liability lain. Bersedia jugak untuk duit renovation yang banyak untuk pembelian rumah second hand. We ols habis dalam ratusan ribuan jugak ler.. yer laa.. umah yg dibeli pun dah lama sgt… macam beli tanah jer… so.. satu rumah nak kena buat balik..
  3. Tetapkan area mana yg u ols nak beli.
    We ols target area dekat2 KL jer… coz.. hubby mmg fobia jam… klu bleh dia nak beli rumah tepi ofis dia jer… Byk ler tempat yg we ols pergi.. Alam damai.. Tmn Dagang Jaya… Keramat AU2, Keramat Permai, Keramat AU3,… macam2 ler… ada yang 8685695832 ally berkenan.. hubby lak tak berkenan… Dalam memilih area ni.. beberapa perkara yg perlu dipertimbangkan seperti jarak ke opis.. jarak ke tempat yg u ols slalu pergi weekend… jarak dari umah parents or sedara mara.. dan juga lain2 yang berkaitan.. Of coz ler nak dgn perlbagai kemudahan kan…
  4. Survey kat internet. 
    Segala jenis website Sally hadap daripada property agent sampailah ke mudah.my. Sally & hubby start survey rumah awal tahun 2010. .. dan..  Sally mmg tukang survey kat internet… buat appointment dgn agent.. dan sesuaikan kelapangan date dgn hubby.. untuk ke lokasi… sehingga ler satu hari terjumpa rumah kat Ampang Jaya… which is 5 minit jer untuk ke opis hubby…. huhuuu… slaly pun senang.. dlm 15 – 20 min je smpi opis. hehhee… x sbr…
  5. Hubungi penjual/ejen dan tanya harga.
    Walaupun dia dah letak harga kat internet… tak salah kalau kita call dan tanya harga lagi sekali.. terus catat  masa tu… then buat appointment untuk pergi tgk umah.
  6. Pergi tengok umah.
    Tanya banyak soalan. Dan cek semua bende. Yg penting, tengok kalau ada problem besar yg mungkin perlukan major repair macam bumbung bocor, piping problem, tekanan air rendah, wiring dalam dinding, dll. terutamanya rumah yang dah lebih 10 tahun. Borak dengan jiran dan pekedai kawasan sekeliling, takut2 ada problem yang kita tak tau macam selalu banjir, bekalan elektrik tak elok, gangguan orang minyak, penyamun dsb…. Part yg Sally terlupa nak tanya adalah status rumah.. Ada masalah pemilikan atau tidak… Itu yg menjadi maslalah kami.. Bila rumah yang kami beli tu rupanya rumah pusaka yang hendak dibahagikan kepada 5 orang anaknya… huhuhu… Mmg memakan masa.. Dalam 1 thn 3 bulan baru settle… tak larat menunggu… Lagi2 kalau u ols beli rumah non-bumi nak tukar kepada bumi… ambik masa kat Pejabat Tanah… pastu klu umah pusaka plak dgn masalah Amanah Raya lagi… bla…bla..blaa…. benda2 ni nak kena clear masa pembelian.. Slaly masa tu teruja sgt.. so.. agent biasa nyer cuba hide benda2 macma ni.. coz dia kejar 3% first payment tu jer.. which is diaorg punya commission… hhuhuuu… sakit hati betul.
  7. Minta diskaun.
    Ni kalau boleh minta diskaun ler.. tapi klu umah tu mmg hot sale.. mmg x dilayan babe…. siap berebut lagi saper byr deposit dulu… So, jgn ler nak berdiskaun sgt… janji tgk market price kat area situ brapa.. dan berbaloikah kita memilikinya… Kadang2 klu byk sgt mintak diskaun pun.. agent malas nak layan… pemilik lagi ler menyampah… berpada-pada ler… Ada satu case rumah kat Keramat tu.. we ols tak sempat mintak diskaun pun… tapi dah ada buyer.. klu nak we need to fight d price.. dah nak kena bid plak dgn buyer tu kan… akhir sekali… we ols decide.. nak wat aper menyusahkan org,.. tak pasal2 owner untuk berganda-ganda… pastu kesian plak si buyer tak pun we ols yg ken abeli dgn harga mahal kan… anggapler ada umah yg lain lebih baik utk kita.. bukan rezeki ler namanya…
  8. Tengok kali ke dua.
    Untuk sedapkan hati… tengok ler rumah buat kali ke dua… Jangan 1st time terus beli plak.. Mana tau.. cinta pandang pertama kan… Sally siap pergi tgk dua kali… kali ke dua siap bawak aboh lagi.. nak pandangan daripadaorang tua… kadang2 diaorg punya pemerhatian lain dari kita… Kalau betul2 puas hati.. baru leh buat decision untuk beli.
  9. Bayar deposit 3%.
    Sediakan duit 3% dari harga rumah. Hati-hati sebab ada jugak ejen/penjual rumah penipu. Kalau dah ada lawyer, lebih baik bayar melalui lawyer. Kalau bayar direct, elakkan bayar cash. Gunakan cek. Kalau takde buku cek, buat bank draf, senang je. Minta resit sebagai bukti bayaran. Jgn lupa buat salinan setiap cek yg diberi dan borang2 yg disign both party.
  10. Cari lawyer.
    Cari ler lawyer yang dipercayai.. Kenalan or sedara mara lagi bagus… Dlm case we ols.. we ols pakai cousin.. Our Yeop Lan… So, mmg 100% kepercayaan diberikan pada Yeop Lan.. Elakkan daripada pakai lawyer yang sama dgn owner. Nnt ntah aper yg dia putar belitkan.. Tapi kenkadang org kata.. kalau lawyer sama… proses lagi cepat.. Tau jer la.. lawyer ni.. kalau nak prepare dokumen.. makan bulan… nak pas dokumen sama2 lawyer pun smpi seminggu baru sampai… huhuhuu.. x leh nak wat aper.. kita perlukan diaorg.. bayar dan bersabar sajer… Biasa kita cakap kat dia awal2 yang urusan ni mesti diselesaikan cepat2. Lawyer akan drafkan perjanjian jual-beli (sale & purchase agreement).Untuk sediakan S&P, lawyer biasa nak:

    • Salinan geran rumah
    • IC penjual (owner)
    • IC pembeli
    • Bil cukai tanah dan cukai pintu yg terkini dan sudah dibayar
    • Nama dan contact no lawyer owner
  11. Apply loan.
    Dalam case Sally ni… Sally dah mengusha loan dari awal.. tgk dulu brapa yang we ols mampu dgn pendapatan yg ada… Sally gak compare byk Bank kat Malaysia. ni.. diingatkan setiap bank ada macam2 jenis produk pinjaman perumahan samada Konvensional/ Islamik, berbeza dari kadar faedah,rangkuman perlindungan,pembayaran macam2 jenis ada yang offer Legal Cost yang ditanggung sepenuhnya oleh pihak bank… ad agak kita sbg pembeli yang kena cover kos itu
    jadi diingatkan kena rajin study offer dari bank2 ni. Kadang2 kita boleh tawar menawar rate pinjaman tu, contohnya kalau kita: dpt better offer dari bank lain, rekod ccris cantik, beli rumah yang mahal, ada byk duit dalam fixed deposit, dll. Kita gak bleh minta diaorg try up harga market selepas diaorg g buat evaluation rumah. Mana tahu leh cover 100%.. kan.. cuba ajer… Urusan loan Bank ni mmg cepat.. Sally rasa 2 minggu dah siap… yg lama nyer lawyer owner dgn masalah2 pemilikan tu ler…Aper yg Bank nak?

    • 3 months payslip latest
    • IC
    • EPF statement
    • 3 months Bank Statement (nak tgk duit kuar masuk.. balance deposit kita)
    • S&P
  12. Sign S&P Agreement.
    Bila loan approve, owver akan sign S&P (Sales and purchase agreement) yang lawyer dah sediakan.
  13. Bayar baki 7%.
    Bayar baki 7% dari harga rumah, melalui lawyer.
  14. Lawyer buat kerja
    Ni proses paling lama, mungkin 2 bulan, mungkin setahun. So rajin-rajinlah follow up. Call lah sekali seminggu tanya status terbaru. Lawyer ni selalunya buat keje ikut siapa yang push dia. Tak push, memang slow. Bayar lawyer lepas keje dia dah siap sepenuhnya. Kalau bayar awal, dia dah takde insentif untuk selesaikan cepat.
  15. Dapat rumah!
    Bila semua urusan lawyer settle, bank kita akan release duit pinjaman kepada penjual. Rumah jadi hakmilik kita dan penjual akan bagi kunci rumah. Dalam case we ols.. lepas 1 thn 3 bulan ler.. baru dpt kunci… Kunci diberi melalui lawyer we ols. So… bermulakan saat-saat pemilikan rumah di mana we ols mulakan dgn penyambungan air Syabas dan TNB.
Pendek kata mmg sgt mencabar membeli rumah 2nd ni kawan2… sbbnya every minutes count $$$… kalo terlewat duit lebur, mmg disadvantage disitu..tapi nak wat m/mana kena usaha jugak smp boleh.. Duit mmg macam air.. lawyer byk gak habis ler… mcm burn just like dat… tapi tu ler proses namanya… Setiap step dikira..Mmg rasa nak menangis menunggu… biasa org masalah buyer yg lembab dptkan loan dsb.. tapi we ols ni.. owner yg lembab… 3 hari seblm we ols dpt kunci baru diaorg pindah dr situ…
Pesanan masyarakat… utk mereka2 yang mahu membeli rumah 2nd hand ni…
  1. Kena ada duit tunai dalam tangan
  2. Kena cekal hati, tabah & sabar melayan kerenah birokrasi yang menyakitkan hati
  3. Kena jadi kuku besi/takde lemah-lembut  utk push lawyer/agent to the max. Agent jgn ingat dah kebas 3% tu terlepas ok… called jer smpi dia naik bosan dan suruh dia followup dgn lawyer owner tu skali…
  4. Kena tawakal pada ALLAH atas segala usaha yang telah dilakukan
  5. Percaya pada konsep rezeki jugak.. Kalau ada rezeki tak ke mana.
Apapun good luck utk kawan2 yang sedang mencari… semoga ketemu yang berkenan di hati… berkenan di poket sendiri… rumah 2nd kalo nasib baik pasti jupe yang tip top… kalo yang kurang bernasib baik mungkin banyak yang perlu direpair sana-sini.. takper buat yang penting2… as long as selesa & selamat utk diduduki.
We ols rasa berbaloi dgn apa yang we ols dapat… Dalam town.. dekat dgn semua.. tak kisah ler berhabis untuk rumah.. janji Rumahku Syurgaku… Semoga post kali ni bleh dijadikan panduan untuk u ols membeli rumah secondhand. Rumah baru kat KL ni.. landed property.. tak termampu rasanya.. yg ni pun nak terkentut pun dah tak boleh rasanya… huhuuhuuu…

3 comments

  1. fie on said:

    saya pun terkena macam ni. dah bayar 3% baru agen gtau yg pemilik umah asal dah meninggal. dia wasiatkan umah tu kat anak dia, tapi tak tukar nama. anaknya yang nak jual umah tu.
    sekarang lawyer tgh selesaikan masalah pemilikan ni, tak tau la bila boleh siap. dah 6 bulan dah drpd bayar 3% tu.

    nak tanya, bila dah selesai urusan tukar nama pemilik umah tu baru uruskan loan dan sign s&p kan?&

Leave A Comment